Eigenlijk is het gewoon ‘not done’ om geen verse jus te serveren aan je gasten tegenwoordig

Eigenlijk is het gewoon ‘not done’ om geen verse jus te serveren aan je gasten tegenwoordig

Roy Spekhorst een van de eigenaars van Pelle’s Eten & Drinken in Deurningen vertelt dat het etablissement al even bestaat: “Wij zijn sinds 2009, nu alweer bijna 16 jaar, eigenaar van Pelle’s Eten & Drinken, maar het Bier & Eetcafe bestaat al veel langer. Voor ons was het alleen een Bier & Eetcafe, wij hebben in de afgelopen 16 jaar best wat dingen aangepast en toegevoegd.”

Roy vervolgt: “Het was een grote wens van ons om onze eigen heerlijke bieren te kunnen brouwen. We hebben er wel even over gedaan om deze plannen te realiseren, maar inmiddels brouwen wij sinds 2024 onze eigen huisbieren. Natuurlijk hebben we deze op onze drankenkaart staan. Wil je graag eens een huisbieren proeverij doen, dat kan, je bent daarvoor van harte welkom in ons brouwlokaal.”

Ook wat zoets

“En dat is nog niet alles, we hebben namelijk ook nog een chocoladelokaal. Daar maken we onze eigen overheerlijke chocolade en bonbons. Heerlijk om zelf te proeven, maar nog veel leuker om cadeau te geven. Bijvoorbeeld voor een verjaardag, maar zeker ook voor een speciale gelegenheid, zoals slagen, trouwerij of Sint en Kerst,” vertelt Roy enthousiast.

“Wat helemaal leuk is, want je weet het chocolade en bier gaan echt wel goed samen, je ze beide bij ons kunt nuttigen als je wilt!”

Een brede klantenkring
Net zo breed als het assortiment is, is ook hun klantenkring: “Bij ons zie je echt een breed scala aan gasten. Zo ontvangen wij de jeugd uit het dorp, jonge en wat oudere gezinnen en natuurlijk de ouderen onder ons. Zij komen allemaal voor of een drankje, de lunch of heerlijk even een diner nuttigen.”

Roy gaat door: “Daarnaast krijgen we ook veel zakelijke gasten bij ons over de vloer. Voor een gezellig personeelsfeest of -diner. Maar ook voor een zakelijke vergadering, eventueel met lunch of diner. Bij ons is echt iedereen welkom en al onze gasten komen op hun eigen manier of verzoek naar ons toe.”

Er kunnen bij ons behoorlijk wat gasten terecht
Bij Pelle’s Eten & Drinken kunnen ze behoorlijk wat gasten bedienen: “Zo hebben wij binnen plek voor zo’n 200 gasten. Altijd een gezelligheid als het Bier & Eetcafe volledig vol zit. Wanneer dan ook het terras, zo vanaf april tot en met september, open is, dan kunnen we daar ook nog eens 200 gasten kwijt. Ja, dat is behoorlijk aanpoten voor ons allemaal op heerlijke warme en volle dagen. Maar daar doen we het uiteraard allemaal voor!”

“Trouwens buiten het hoogseizoen hebben we nog wel een terras, maar deze is alleen voor onze zaak en zijn alleen die plekken beschikbaar, die onder de parasols passen. Dan hebben we het wel over een aantal minder gasten die we, bij beter weer, buiten mogen bedienen,” zegt Roy.

Vers en gezond

Op de vraag of door de gasten naar verse en gezonde producten gevraagd wordt, begint Roy te lachen en zegt: “Je weet het, bij ons in het oosten lopen we altijd een paar jaar achter op de rest van Nederland. Onze gasten vragen hier dan ook niet echt naar, maar we serveren altijd verse producten en wat we serveren is gewoon goed.”

“Op dit moment serveren we de verse jus d’orange vanuit de automatische persmachine en niet meer uit flessen. Eigenlijk is het gewoon ‘not done’ om geen verse jus te serveren aan je gasten tegenwoordig. Men ziet echt wel of de jus in het glas een versgeperste jus d’orange is en het wordt als belangrijk ervaren wanneer erom gevraagd wordt,” legt Roy duidelijk uit.

Waarom een automatische persmachine?

“Dat heeft toch echt wel met de vraag vanuit onze gasten om verse jus te maken. We serveerden namelijk eerst uit de fles, maar we merkten dat onze gasten dat toch niet zo lekker vonden. Toen zijn we overgegaan naar een handmachine. Al snel konden we het niet bijbenen en zijn we overgestapt op een kleiner model. En zoals dat gaat, wanneer de verse jus goed is, wordt de vraag ernaar ook meer. Zo moesten we de beslissing nemen om over te stappen naar een wat grotere machine. De Zumex Versatile Basic Orange bleek voor ons de juiste machine,” verklaart Roy.

Waarom een Zumex?

Bij Pelle’s Eten & Drinken wilden ze naar het kleiner model overgaan op een

professionele machine: “Als je dan weet dat het echt moet gebeuren en je moet overstappen, dan wil je ook zo snel mogelijk de machine in huis hebben. Eigenlijk gelijk al op het moment dat je de keuze hebt gemaakt! Maar ja, dat is niet altijd mogelijk.”

“Wij zijn bij Zumex uitgekomen omdat deze goed staat aangeschreven en het een bekend merk is. Nu moet ik wel zeggen, dat toen de koop eenmaal rond was, de automatische persmachine vrij snel

 was geleverd. Niet direct, maar zeker snel genoeg om met meer gemak onze verse jus d’orange te kunnen uitserveren,” zegt een tevreden Roy.

Neemt veel werk uit handen
“De automatische persmachine neemt ons veel werk uit handen, is snel en we hebben zo een kratje sinaasappels uitgeperst. We proberen het altijd wel zo uit te kienen dat we voor de dag voldoende hebben uitgeperst.”

“Helaas blijken de gasten soms toch meer zin te hebben in een versgeperste jus d’orange en komen we te kort. Dat is helemaal geen probleem, want we hebben in een mum van tijd weer voldoende jus uitgeperst. Het voordeel is ook zeker, dat iedereen van ons met gemak met de Zumex overweg kan,” vertelt een enthousiaste Roy.Oooh ja dat schoonmaken
Schoonmaken op zich is niet leuk, maar gelukkig valt dat met deze machine wel mee: “Ja, schoonmaken vindt niemand leuk. Maar de machine is snel uit elkaar te halen, de onderdelen kunnen zo door de vaatwasser en voor je het weet heb je de machine weer schoon voor de volgende persbeurt. Zo is het zeker goed te doen en kunnen we zeggen ‘gelukkig is het geen softijsmachine’,” zegt Roy met een grote glimlach.

Wij serveren in een wijnglas
Roy geeft aan dat ze de versgeperste jus liever met wat meer ‘jus’ uitserveren: “Ook al serveren we de verse jus in één formaat glas, we willen het wel een extra beleving geven. Daarom serveren wij het uit in een wijnglas. Zo krijgt men iets meer jus en ziet het er net even wat chiquer uit. Wij vinden namelijk allemaal dat een frisdrankglas niet gepast is.”

“We serveren de jus de hele dag door, maar het is tijdens de lunch wel de hardloper qua drankjes. Dat komt misschien ook omdat wij bij Pelle’s Eten & Drinken onze gasten attenderen op een verse jus bij de lunch. En omdat al onze medewerkers het aanprijst, kunnen we met overtuiging zeggen dat de verkoop van de verse jus behoorlijk is toegenomen de laatste tijd.”

Dat scheelt weer met de terugverdientijd
“Zoals al gezegd, omdat we onze gasten attenderen op een heerlijke verse jus, is de verkoop behoorlijk toegenomen de laatste tijd. Hierdoor wordt het terugverdienen van deze machine ook een stukje makkelijker. Want laten we eerlijk zijn, met maar vijf glazen per dag, verdien je deze machine niet zo snel terug. Daarom ben ik ook zo blij dat mijn medewerkers het met veel plezier blijven aanbieden bij onze gasten. Dan zal het gebruik en het schoonmaken van de machine wel eenvoudig en geen probleem zijn,” zegt Roy opnieuw lachend. 

De service is goed
De uitlevering van de machine was snel en is goed verlopen: “Het werken met de machine is echt geen hogere wiskunde. Deze wordt geplaatst, aangezet en je kunt gelijk aan de slag. Mocht je er toch nog vragen over hebben of iets willen weten, dan kijk je gewoon even naar de filmpjes die er zijn.”

“En wat je veel gebruikt, dan gaan er soms weleens onderdelen kapot. Gelukkig zijn bijna alle onderdelen via de webshop van Zumex te bestellen en heb je ze ook snel in huis. De nieuwe onderdelen zijn zeer gemakkelijk zelf te plaatsen. Weet je het toch even niet, dan heb je een aantal filmpjes waarop duidelijke uitleg wordt gegeven hoe te plaatsen. Lukt het dan nog niet, dan is de service afdeling een belletje verwijderd,” zegt Roy overtuigend.

Een aanrader
Roy geeft hier een duidelijk antwoord op: “De Zumex is zeker aan te raden, maar welk formaat of type je nodig hebt, vraag dat zeker even na. Persoonlijk zou ik altijd gaan voor een iets groter type. Want zoals wij ook hebben gehad, gaat de jus beter lopen, dan kom je er al snel achter dat je de uitvraag niet aankunt. Met een iets grotere machine, kun je hier gelijk op inspringen en hoef je niet gelijk weer te investeren.”

Roy Spekhorst
Pelle’s Eten en Drinken BV
Hoofdstraat 9
7561 AB  Deurningen
074 8511662
info@pelles.nl

Terug naar blog

Reactie plaatsen