Down Town Nijmegen kiest voor Zumex Soul 2 series

Down Town Nijmegen kiest voor Zumex Soul 2 series

Down Town Nijmegen bestaat al negen jaar. Myrthe Meenink werkte daar als chef-kok toen zij de vraag kreeg van de toenmalige eigenaresse, die inmiddels meerdere zaken runde, of zij het stokje over wilde nemen. “Ik had ooit bij haar aangegeven dat ik in de toekomst een eigen zaak wilde gaan openen. Ze wilde Down Town in goede handen achterlaten bij iemand die het in stand zou houden en er met veel passie voor de zaak zou staan.”

Myrthe gaat door: “Daar heb ik toen niet lang over na hoeven denken en al snel waren de handtekeningen gezet. Dat is inmiddels alweer 2,5 jaar geleden. Natuurlijk was het wel even spannend, want je gaat opeens een eigen zaak runnen. Maar ik heb van deze keuze nog geen enkele dag spijt gehad. We zitten in een mooi pand, op een mooie locatie en het belangrijkste; we hebben een super leuk team. Ik ga iedere dag met veel plezier naar mijn werk!”

Het is toch een studentenstad
“Nijmegen is natuurlijk een studentenstad en dat zie je zeker terug in onze gastenkring. Zo ontvangen wij heel veel jonge mensen, de studenten. Veelal vrouwen die het zeer gezellig vinden om samen even een kopje koffie te gaan drinken. Dat is echt toch meer een vrouwending dan een mannending,” zegt Myrthe met een glimlach.

“Daarnaast zien we ook veel jonge gezinnen bij ons aan tafel schuiven. Gewoon om even gezellig te zitten met het gezin, waarbij ze naast een drankje ook wat lekkers nuttigen. Zoals ons huisgemaakte gebak of een van de heerlijke broodjes die wij iedere keer met veel plezier voor onze gasten bereiden.”

Myrthe vervolgt: “In de vakantieperiodes komen er veel internationale gasten bij ons langs. Het is altijd leuk om te merken dat ook toeristen onze plek weten te vinden – het geeft de zaak een bruisende, wereldse sfeer.”

Er is regelmatig een wachtrij
Bij Down Town Nijmegen staan er zo’n 14 tafels binnen en buiten hebben ze nog eens 10 tafels: “Wanneer we alle tafels binnen en buiten bezet hebben, dan bedienen we maximaal 60 gasten. We hebben toch heel vaak dat alles vol zit en er zo’n vier of vijf groepjes staan te wachten om een tafeltje te mogen bemachtigen. Gelukkig is de doorloop snel en hoeven ze meestal niet al te lang te wachten.”

“Vaak wordt er ook gezegd over ons ‘Down Town? Ja, daar is het altijd vol en gezellig druk’. Dat zal dan toch wel betekenen dat we iets goeds doen. Helemaal als de tafels vol zitten en we óók nog eens regelmatig dezelfde gezichten mogen zien,” zegt Myrthe tevreden.

Verschillende mix sapjes
“Wij merken zeker een toenemende vraag naar verse en gezonde producten. Daar spelen we graag op in. Zo maken we zoveel mogelijk dat op onze menukaart staat zelf. Dat geldt trouwens ook voor alle sappen, de limonades en de ijsthee. We hebben twee varianten ijsthee, die we het hele jaar op de drankenkaart hebben staan. Daarnaast hebben we verschillende soorten dranken, die we allemaal zelf maken.”

Over de verse sappen vertelt Myrthe verder: “Uiteraard hebben we de vers geperste jus d’orange op de kaart staan. Echter hebben we daarnaast verschillende mix sapjes. Dit is trouwens wel heel erg afhankelijk van het jaargetijde, want niet alle groentes en fruit zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Daarom wisselen de mix sapjes nog weleens op de drankenkaart.”

De verse jus gaat heel erg goed
Bij Down Town Nijmegen verkopen ze regelmatig 10 liter versgeperste sinaasappelsap op een dag: “En dan vooral op de zondag wordt er veel verse jus geserveerd aan onze gasten. Toen Down Town en de horecazaak naast ons nog van dezelfde eigenaresse waren, maakten we samen gebruik van de grote Zumex machine die bij de buren staat. Toen de twee zaken gesplitst werden, is dat gestopt. Wanneer je zoveel glazen verse jus mag uitserveren, dan is handmatig echt niet te doen.”

“Het persen met de hand vroeg toch wel zo’n 30 tot 45 minuten per dag om alles geperst te krijgen. Dat deden we dan iedere morgen om zo volledig voorbereid te zijn voor de dag. Op den duur merkten we toch wel dat het niet meer efficiënt was, zeker niet wanneer we nog een keer extra moesten gaan persen omdat de verse jus op was.”

Het werd de Zumex Soul Series 2
“Omdat het niet echt een grote locatie is en in de keuken geen plek was, moest de nieuwe machine wel op de bar geplaatst worden. Maar ook daar hebben we niet al te veel plek en daarom was een tafelmodel voor ons het beste. Zo kwamen we uit op de Zumex Soul Series 2. Een fijne machine en deze past ook heel erg goed op de bar qua look and feel. Het voordeel is dat deze automatische persmachine in verschillende kleuren te verkrijgen is. We konden de best passende voor ons interieur uitzoeken,” vertelt Myrthe tevreden.

Waarom een Zumex?
Uiteraard hadden ze al met een Zumex gewerkt, maar dat betekende niet direct dat ze voor dit merk zouden gaan: “Op de markt zijn verschillende machines verkrijgbaar: goedkoper, maar zeker ook vele malen duurder. Daarnaast kun je het geld maar een keer uitgeven en dan moet je het wel gelijk goed doen. We hebben goed gekeken naar onze wensen, de prijs-kwaliteit verhouding en meerdere reviews doorgenomen. Het werd daardoor toch wel een Zumex. En bij navraag wisten zij direct welke machine het beste voor ons zou zijn.”

Moesten wel even wennen
“De uitlevering was goed en sneller dan verwacht. In eerste instantie moesten we twee weken wachten, maar na een week konden ze de machine al afleveren. Bij het afleveren en in werking stellen werd alles netjes en duidelijk uitgelegd. Zowel het bedienen ervan als het schoonmaken. In eerste instantie moesten we allemaal even wennen hoe de machine werkt. Maar op een gegeven moment werd het voor iedereen een routine en ging het praktisch vanzelf, ook het schoonmaken ervan. We kunnen dat bijna met de ogen dicht,” zegt Myrthe geamuseerd.

Tweede locatie ‘De Tuin van Down Town’
Het ondernemerschap zit Myrthe in het bloed: “Bij de huidige locatie is het vrij lastig om als groep bij ons te komen brunchen. Het is niet groot en daardoor zit het snel te vol voor een grotere groep. Toen ik een tijdje terug een supervette locatie vond met een geweldige binnentuin, was het al snel rond. We hebben het ‘De Tuin van Down Town’ genoemd. Groepen kunnen daar zeer makkelijk reserveren en zo kunnen wij op die locatie grotere aantallen bedienen.”

“Daar zijn we trouwens dezelfde tijden en dagen open. Deze locatie heeft wel een hele andere uitstraling en een andere menukaart. Maar wat goed werkte hebben we zeker overgenomen. Daarnaast zijn er ook wel wat dingen veranderd, die daar makkelijker en beter zouden werken.”

Twee formaten
“We serveren op beide locaties de verse jus d’orange in twee formaten glazen uit. Een normaal formaat van 250-300ml en een kleiner formaat van 180ml. Juist wanneer een gast al even bij ons zit en een drankje of twee heeft gehad, dan is een groot glas verse jus bij de lunch net even te veel. Veel van onze gasten kiezen dan ook graag het kleiner formaat.”

Terugverdientijd
“Oooh jeeh, dat is een vraag waar ik niet gelijk een antwoord op heb,” zegt Myrthe nadenkend. “Ik heb er namelijk nog geen rekensom op losgelaten. Maar als ik even snel wat getallen op een rijtje zet, dan hoeven we in ieder geval niet meer met de hand uit te persen. Dat werd meestal wel gedaan door een van de bij ons werkende studenten. Als je dan naar het minimumloon kijkt en de uren berekent, dan denk ik dat ik de machine er binnen een jaartje wel uitheb. Daar ben ik dan zeker wel tevreden over!”

“Maar het is dan alleen berekend over de personeelskosten. Heel eerlijk moeten we de uren die we niet meer bezig zijn met persen en juist aan onze gasten kunnen spenderen ook meerekenen. Want uiteindelijk werkt de machine efficiënter en kunnen we onze gasten beter bedienen. Ook dat telt voor ons mee in het ‘terugverdienen’, geeft een enthousiaste Myrthe aan.

Een aanrader?
Daar is Myrthe kort en bondig over: “Wanneer je op zoek bent naar een automatische persmachine die niet te veel ruimte in beslag neemt, dan zeer zeker JA! En het mooie met deze machine is, hij is verkrijgbaar in meerdere kleuren, waardoor deze in ieder interieur past. Oooh en het is geen lelijke machine, eerder een beauty!”

Myrthe Meenink
Down Town NMGN
Kannenmarkt 16
6511 KC Nijmegen
https://www.downtownnmgn.nl/

Terug naar blog

Reactie plaatsen